Diwali: svátek světel

Diwali, neboli také festival světel, je jedním z nejvýznamnějších hinduistických svátků. Oslavy probíhají v průběhu 5 dní a symbolizují vítězství dobra nad zlem. Název pochází ze sanskrtského Dīpāvali, což znamená “rozsvícení řad světel”. Lidé zdobí své domy, obchody i další veřejná místa malými olejovými lampami, které mají chránit domácnost před temnotou.

Jeden svátek, tisíce příběhů

Jedná se o oslavu nového roku a začátků a pro hinduisty má stejný význam jako vánoční svátky pro křesťany. Každý rok začíná jiný den v říjnu nebo listopadu, letos vychází na 12. litopadu. V průběhu staletí se Diwali stal národním festivalem, který si užívají i nehinduistické komunity a každá část Indie si původ svátku trochu upravila. Například v severní Indii se vypráví příběh o návratu prince Rámy po 14 letech ve vyhnanství. Na jihu oslavují Diwali jako den, kdy Krishna porazil zlého démona Narakasura, který ve svém paláci uvěznil 16 000 žen.

Aside background image

5 dní oslav

1. den

Lidé důkladně uklízejí své domovy a nakupují něco vzácného - konkrétně zlato, stříbro, drahé kameny, nebo kuchyňské náčiní a oblečení, aby jim přineslo štěstí. Večer se před domy rozsvěcují hliněné lampy na přivítání bohyně Lakshmi.

2. den

Před hlavním dnem oslav probíhají velké přípravy. Na podlahách lidé vytvářejí složité umělecké vzory známé jako “rangoli”. Vysypávají se pomocí materiálů jako jsou barevný písek, květy, suchá mouka, barevná rýže, ze kterých vznikají mnohotvárné ornamenty, symboly i obrazy.

3. den

V hlavní den festivalu rodiny společně uctívají bohyni Lakshmi. Hinduisté věří, že v tento den bohyně Lakshmi vstupuje do jejich domovů a žehná oddaným štěstí a bohatství. Celý den provází ohňostroje a zapalování tradičních olejových lamp.

4. den

Čtvrtý den je prvním dnem nového roku, který se nese ve znamení návštěv. Lidé navštěvují přátele a příbuzné s dárky a přáními. Společně hodují a modlí se za nové lepší začátky.

5. den

Bratři navštíví své sestry, které je přivítají s láskou a bohatým jídlem. Provádějí obřad zvaný “tilak” a modlí se jeden za druhého.

ZAJÍMAVOST!

Finanční rok v Indii začíná právě prvním dnem oslav Diwali, což jim má na dalších 12 měsíců přinést štěstí. Zároveň je Diwali jednou z nejrušnějších nákupních sezón. Nakupuje se nové oblečení, které je považováno za další způsob jak se zbavit zla a jít vpřed.

sdílet

Další příběhy

Zimní výlety

Zimní výlety

Tipy na zimní výlety a aktivity od Bagind.

Bagind pod stromeček

Bagind pod stromeček

Stále váháte s výběrem ideálního vánočního dárku nebo potřebujete inspiraci pro vlastní dopis Ježíškovi?

Vánoční dárky pro ni

Vánoční dárky pro ni

Výběr těch nejlepších vánočních dárků z pravé kůže pro maminku, babičku, sestru i kamarádku.

Vánoční dárky pro něj

Vánoční dárky pro něj

Přinášíme výběr dárků pro muže, které chcete potěšit poctivě vyrobeným dárkem. Tipy na dárky pro tatínka, dědečka, bráchu i manžela.

Kam na výlet?

Kam na výlet?

Vyrazte se svým výrobkem na výlet, vyfoťte se a zapojte se do naší velké letní soutěže o ceny v hodnotě 100 000 Kč!

Jak se rodí nový Bagind

Jak se rodí nový Bagind

Jak se rodí naše výrobky aneb od návrhu na papíře až k Vašim dveřím.

Správná péče o Bagind

Správná péče o Bagind

Starejte se o svůj Bagind. Váš výrobek Vám poté bude dělat radost mnoho let.

Jaro s Bagind

Jaro s Bagind

Jaké Bagind kousky skvěle doplní Váš jarní šatník a jsou pro jaro přímo stvořené? Objevte naše tipy.

Můj účet

Zapomněli jste heslo?